Hypotéky 30.07.2019 Čítanie na

Chcete hypotéku, no pracujete na živnosť? Pripravíme vás na byrokraciu a pridáme dobré tipy

Hypotéky 30.07.2019 Čítanie na

Byť sám sebe pánom, no neplatiť viac nájom – to si pravdepodobne povie živnostník, ktorý sa rozhodne kúpiť vlastné bývanie cez hypotéku. Ak do tejto skupiny patríte aj vy, okrem daňového priznania a výpisu účtu budete potrebovať veľkú dávku trpezlivosti.

pan, ktory pocita na kalkulacke a ma obavy

Prečo to majú živnostníci ťažšie?

Pri posudzovaní žiadosti o hypotekárny úver majú banky na bežných zamestnancov a živnostníkov dvojaký meter. V prípade ľudí, ktorí pracujú na trvalý pracovný pomer (TPP), si väčšinu potrebných vecí overia cez Sociálnu poisťovňu. 

Práca na plný úväzok je z pohľadu banky istejšia, pretože ak máte zabezpečený stály príjem, poskytovateľ úveru má záruku, že ho budete schopný splácať. 

Lenže živnostníci to také jednoduché nemajú ani v prípade, ak disponujú pravidelným príjmom. pretože príjem SZČO je pre poskytovateľov úverov nestály. Dôvodom dôkladného preverovania je aj posudzovanie daňového priznania, ktoré si každý podnikateľ snaží čo najviac optimalizovať.

Aké dokumenty potrebujete?

Zatiaľ čo ľuďom zamestnaným na plný úväzok stačí na vybavenie hypotéky niekoľko papierov, podnikatelia by si pred podaním žiadosti mali zaviesť samostatný šanón. Okrem občianskeho preukazu budete potrebovať:

  • daňové priznanie za posledné zdaňovacie obdobie

  • potvrdenie o výške dane podľa podaného daňového priznania (podáva sa elektronicky cez Finančnú správu)

  • výpis z podnikateľského účtu za obdobie od podania priznania po podanie žiadosti

  • výpis o bezdlžnosti voči sociálnej a zdravotnej poisťovni a daňovému úradu

Žiaden z týchto dokumentov si banka nevypýta sama, no pripraviť si ich na odovzdanie môžete aj z pohodlia domova – výpisy si jednoducho vyexportujete do dokumentov PDF, daňové priznanie sa podáva elektronicky, takže prístup k nemu máte takisto a o potvrdenie o výške dane si vyžiadate cez portál Finančnej správy. Potom si ho vyzdvihnete osobne na daňovom úrade, alebo si ho necháte preposlať poštou priamo domov.

dve velke kopy roznych financnych dokumentov

Hlavnou podmienkou pre schválenie žiadosti je kladné daňové priznanie. Po podaní žiadosti nasleduje výpočet príjmu, ktorý sa u každej banky líši. Vo veľmi zjednodušenom vyjadrení môže vyzerať napríklad takto: (základ dane - daň) / 12.

Ani to ešte nie je všetko, pretože do posudzovania sa zapája aj kontrola vašej súčasnej a minulej úverovej situácie. Našťastie, v tomto prípade banky medzi sebou komunikujú aj bez vás. Takže ak nejakú pôžičku už splácate, zatajovať ju je zbytočné.

Čo robiť, aby ste hypotéku získali?

Aj keď sa môže zdať, že ovplyvniť byrokratický systém schvaľovania žiadostí je nemožné, predsa len existujú spôsoby, ako si pomôcť.

Aby sa živnostníci vyhli plateniu vysokých daní, zvyknú optimalizovať svoje daňové priznanie. Tým síce zaplatia na daniach menej, no zoptimalizované priznanie je v prípade žiadosti o hypotéku skôr na škodu – čím menej daní platíte, tým ste z pohľadu banky menej bonitný klient.

rozne blocky

Ak teda chcete získať hypotéku na bývanie, neoptimalizujte si svoju daňovú povinnosť. Na odvodoch síce zaplatíte o niečo viac, no zároveň sa zvýši aj vaša šanca získať úver.

Určite si však základ dane umelo nenavyšujte. Nezabúdajte, že okrem daňového priznania banke poskytujete aj výpisy z bankového účtu, takže túto úpravu veľmi jednoducho prekuknú a vašu žiadosť okamžite zamietnu.

Keďže súčasťou žiadosti o hypotekárny úver musí byť daňové priznanie za posledné obdobie, začínajúci živnostníci sú v nevýhode. Podmienka dokladovať príjem je zároveň opatrením pred neskúsenými podnikateľmi, ktorí za svoje záväzky ručia celým majetkom. 

Riešenie? Buď si počkajte a o úver požiadajte po podaní daňového priznania, alebo ak o živnosti iba uvažujete a aktuálne pracujete na trvalý pracovný pomer, požiadajte o hypotéku ešte pred začatím podnikania.

Tretím riešením je navštíviť hypotekárne centrum, v ktorom vám odborníci na hypotéky vypočítajú hodnotu príjmu potrebnú pre daný úver a akú výšku daňového priznania potrebujete, aby vašu žiadosť banka schválila.

Pokiaľ chcete využiť úver na nové bývanie, tak práve pre vás máme ďalší užitočný tip. Šance, že vám hypotéku pridelia, vám môže pomôcť zvýšiť spolužiadateľ.

parik zalubenych mladych ludi

Na prvý pohľad sa to môže zdať vypočítavé, no ak do hypotéky „zatiahnete“ druhú osobu, napríklad partnera alebo spolupracovníka, vaša bonita sa tým z pihľadu banky vylepší.

Ani tieto triky však nemusia na banku stačiť, takže jediným univerzálnym odporúčaním je dôkladné naštudovanie si podmienok, s čím vám pomôže hypotekárky špecialista, ktorý tieto podmienky dobre pozná.

Pristúpiť k tomuto riešeniu sa oplatí hneď z viacerých dôvodov. Špecialisti spolupracujú so všetkými bankami na Slovensku, takže dôkladne poznajú ich podmienky. Zárukou férovosti je transparentný postup, zrozumiteľná komunikácia a bezplatná konzultácia. Hypotekárne centrum vás jednoducho ušetrí od množstva starostí.